Blogger Backgrounds

Popular Posts

Friday, 30 September 2011

ingin memiliki cinta yang mu

Assalamualaikum.....
Sudah lama saya tidak menulis blog saya. Saya ingin memohon maaf kerana sudah lama tidak update blog saya. ( Entah ade org baca ke tidak).

Hari ini saya tergerak hati nak bercakap mengenai perasaan cinta.....
Cinta ni boleh diibaratkan seperti sesuatu yang menguatkan kita untuk terus berjuang. Tidak kira kita mencintai sesiapa sahaja yang kita inginkan.
Tetapi kita hendaklah cinta pada Yang Satu iaitu Allah. Kita jangan mencintai manusia terlampau sehingga kita lupa kepada - Nya.
Akan tetapi kita berdoalah agar kita bertemu jodoh dengan seorang yang boleh membimbing kita kejalan yang benar. Dan jika bertemu hendaklah kita bersyukur kerana kita dapat bersama2 mengingati Allah bersama jodoh yang ditentukan oleh Allah.

bersama-sama lah kita memohon kepada Allah supaya bertemu dengan jodoh yang baik...
amin ya rabbi al-amin...............

Sunday, 7 August 2011

Alahai Hospital....

Sudah lama x update blog coz x sempat nk update...
Rase rindu plak kat blog huhu and saya nak mintak maaf kat semua reader yang membaca blog saya kerana sdh lama x update blog... (mcm ramai sangat yg baca blog aku ni).

Beberapa hari ni saya berada di hospital utk menjaga mak cik saya yg sakit... bkn nk tunjuk rajin sebb jaga mak cik tapi saje nk share something about hospital...
Huhuhu.... saya tau ramai juga yg x berapa suka nk ke hospital sbb tkut kena inject walaupun bukn dia yg sakit.. tpi bukan itu yang saya nk share pada hari ini....

Bila time saya jaga mak cik saya time 2 juga ramai bdk nursing buat practical kat sini. Tengok kat diorang mcm kesian pun ade nk tergelak pun ade. tp antara semua bhgian y nk tergelak tu yg banyak... sampai nak pecah perut tpi thn je takut diorang perasan. Hahahahahahaha.........
Tengk sampai anak kucing pun join gelak sekali...
Perkara ni belaku sbb diorg kdng 2 kalut time lecturer yg memantau diorg dtng.. nmpak kalut sangat...

But anyway diorg punyer perkhidmatan amat baik walaupun br practical.... hope they will do a good job in the future.





Last from me... huhuhu hidup sentiasa happy jangan terlalu stress....

Friday, 6 May 2011

boring nyer biler cuti

Sudah masuk 1 minggu aku duk rumah sewa sbb still cuti...... x bleh nk blk kelantan agi coz ade kem 10 sampai 15 haribulan... hari2 ku diisi dengan online baca komik and other thing yang x brape berfaedah sperti tido....

Bile jer tengok kalendar rase tersiksa n dlm ati duk cakp bile nk balik kg.... study dah abih for this sem.. memang tengah teringat masakan umi n nk jumpa adik2..

Sunday, 17 April 2011

andai lelaki tahu....

took this from a friend hope u all will read it especially boys:

Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan jatuh cinta,
lelaki itu tidak semestinya punya segalanya
tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.

Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata,
itu bukan bermakna dia lemah,
tetapi dia sedang mencari kekuatan
untuk terus tabah menyintai lelaki itu.

Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan marah,
memang dia tidak mampu mengawal perasaannya
tapi percayalah, itulah maknanya
dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu.

Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh.
Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang,
semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku.

Andainya lelaki tahu..
Apabila perempuan bercakap banyak,
dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas,
tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat.

Andainya lelaki tahu..
Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah,
itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya,
tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik,
bukan untuk dirinya,
tetapi untuk masa depan anda.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda,
bukan bermakna dia tidak sayang..
tetapi dia terlalu sayangkan anda
dan masih menganggap anda anak kecil
yang masih memerlukan sepenuh perhatian.

Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya,
anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi.
Naluri keibuannya sangat kuat.
Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan merajuk,
jangan kata dia mengada-ngada.
Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit
atau hadiah sedozen,
tetapi cukup dengan perhatian
yang boleh buat perempuan rasa dihargai.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’,
itu tidak bermaksud dia tidak menyintai
tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya,
bukan hanya hadir dari kata-kata
tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu,
dia benar-benar maksudkannya.
Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu,
jangan percaya kata-katanya
kerana dia hanya mahu menguji kamu.
Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya.
Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya.

Selagi dia dengan kamu, percayalah,
walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya
tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan menjadi degil,
dia bukan bermaksud untuk menjadi degil
tapi dia mahu melihat
sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya.

Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut.
Andai kena caranya,
jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan berkata,
“tolong tinggalkan saya!”,
dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya.
Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja.

Apabila dia kembali tenang,
percayalah dia akan mencari anda semula.
Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda.
Perempuan sukar untuk mengawal perasaan.
Dia terlalu emosional.
Tapi dialah yang paling menyayangi anda
dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.

Andai lelaki tahu..
Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu
dengan perbezaan yang tersendiri.
Tetapi sekiranya mereka saling memahami,
mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan.

Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali.
Di sebalik air matanya,
tersimpan seribu satu kekuatan
yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya.

Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah
tapi dia punya kekuatan tersendiri
yang bisa menggoncang dunia
dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya.

Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda
kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja
tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyokong anda
dan membuatkan hidup anda lebih sempurna.
Dialah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya, isteri juga ibu
yang terbaik untuk anak2 anda.

Saturday, 9 April 2011

cerita yang melucukan buat aku pada hari ini

hari ni aku kena pegi ambil gambar untuk assignment cheniphoto.. nk buat cerita dapat salah info bangun awal gile. nmpak jer bas gerak ingatkan fah trtinggal rupa2nya aku yang paling awal... aduh

Tuesday, 29 March 2011

cinta puding karemel bab 1 bahagian 2


Semasa menuju ke hospital, aku berdoa didalam hati agar Khairil tidak megalami kecederaan yang teruk. Apabila aku melihat kearah Aina, terdetik juga didalam hatiku untuk bertanya kenapa dia bertemu dengan Khairil pada waktu malam. Setahu aku Khairil tidak akan mengajak Aina keluar pada waktu malam. Kalau ada pun dia mesti mengajak aku sekali kerana dia tidak mahu menimbulkan fitnah terhadap tunang kesayangannya. Tapi persoalan itu aku pendamkan sahaja kerana melihat keadaan emosi Aina yang terganggu.
            Sejurus sampai sahaja di perkarangan hospital Aina terus meluru ke bahagian kecemasan. Aku hanya mengikutnya dari belakang. Semasa berada di bahgian kecemasan, aku melihat Aunty Maria, ibu kepada Khairil dan adiknya berada di situ. Aina terus pergi berjumpa dengan Aunty Maria. Semasa Aina ingin bersalaman dengannya, Aunty Maria menepis tangan Aina. Apabila aku melihat tingkah laku Aunty Maria, semakin bertambah persoalan di dalam kepalaku. Selepas aku bersalaman dengan Aunty Maria, aku terus duduk di kerusi yang terletak tidak begitu jauh daripada mereka, kerana aku tidak mahu campur tangan dalam urusan mereka.
            Mungkin juga kerana aku akan berasa serba salah untuk menyebelahi antara Aina atau Aunty Maria. Semasa aku berada duduk di situ, aku terus mencapai laptopku dan mula menaip kertas kerja yang perlu dihantar pada minggu depan. Sedang asyik aku menaip, aku tidak perasan ada seorang jejaka yang tertidur dan kelihatan sedikit keletihan duduk di sebelahku. Apabila di perhatikan jejaka yang berada disebelahku kelihatan seperti seorang yang berdarah kacukan. Timbul juga persoalan dihati ingin bertanya nama jejaka itu, akan tetapi persoalan itu hanya berada di benak fikiranku sahaja.
Aku terus mengalihkan perhatianku kepada laptopku semula agar jejaka itu tidak mahu menganggunya yang sedang tidur. Selang beberapa minit, aku mendengar Aunty Maria memanggil namaku. Segera aku menutup laptopku yang tidak ku sentuh walaupun sudah setengah jam aku duduk di kerusi. Ketika aku bangun dari kerusi dan menuju kearah Aunty Maria, sekali lagi aku terpandang jejaka yang nyenyak tidur di sebelah kerusi dan mengambil sweaternya yang terjatuh lalu meletakkan sweater tersebut diatah paha jejaka tersebut. Ketika aku meletakkan sweater tersebut jejaka tersebut tersedar dan membuat diri aku terhenti lalu meninggalkan sweater tersebut di sebelah tempat duduknya dan terus menuju kearah Aunty Maria.

Sunday, 27 March 2011

Alahai Kawan ku seorang......

Bile je org tengok cerita Ustaz Amirul, aku teringakat kat kawan aku seorg ni, nama dia madina (bukan nama sebenar.... Nak buat tak teringat kat dier cam mana, dier teringin sengat nak jumpa ngan Asraf Muslim..... bukn 22 saje... dier dah siap simpan angan2 nk kawin dengan Asraf....

Bile tengok telatah dier kadang2 buat org tergelak, nk wat cam mana, tahap minat dier kat Asraf hanya Allah je yang tau.... cuba korang perhatikan, kawan2 kite banyak kerenah dan telatah sebagai contoh kawan saye ni... so Appreciate your friends although sometime they can be a little bit funny, and some time they can make you angry....

to my friend Madina hope your dream will be come true....
Insyalallah...

Tuesday, 15 March 2011

cinta puding karemel - bab 1 bahagian 1


Sejak pertemuan aku dengan Khairil tempoh hari, aku berasa tidak sedap hati. Ini mungkin aku terpaksa berbohong kepada Aina tentang pertemuan aku bersama tunangnya Khairil. Mungkin juga kerana Aina adalah sepupuku yang paling rapat dengan aku, malah aku jugalah yang memperkenalkan Aina kepada sahabat Baik ku Khairil. Pertemuan pada hari itu juga telah mengejutkan aku kerana Khairil meminta nasihat daripada ku mengenai ikatan yang telah dibuat olehnya dengan sepupuku, Aina. Mungkin dia takut kerana dia dan Aina akan diijabkabulkan sebulan lagi.
            Semasa aku mengelamun mengenai perbualanku bersama Khairil, telefon bimbitku yang berada di sebelahku berdering. Apabila aku melihat nombor yang tertera di skrin telefonku jantungku berdegup laju. Di dalam hati aku berdoa agar panggilan yang aku terima tidak membawa berita buruk. Segera aku menjawab panggilan tersebut. Apabila aku mendegar nada suara Aina yang teresak-esak, aku berasa semakin risau dan aku segera bertanya Aina kenapa dia menangis. Mungkin kerana aku takut selepas Khairil berjumpa dengan aku tenpoh hari, dia telah membuat keputusan yang untuk melewatkan tarikh perkahwinannya dengan Aina.
             Didalam hatiku berdoa agar semua yang aku fikirkan itu tidak berlaku. Apabila Aina masih terdiam bertanya kepadanya sekali lagi.
“Aina kenapa menangis ni. Aina masalah dengan Kairil ke?”
“Aina tak ada masalah dengan abang Khairil kak. Tapi, Abang Khairil masuk Hospital dia Kemalangan selepas hantar Aina balik.” Dia membalas dengan nada suara yang teresak-esak.
            Tanpa berlengah aku bertanya Aina berada di mana. Apabila dia menyatakan bahawa dia masih berada di rumah dan ingin meminta pertolongan aku untuk membawanya ke hospital dimana Khairil dimasukkan, aku terus mengambil tudung yang tersangkut dan terus mencapai kunci keretaku. Selepas masuk kedalam kereta, Aku terus memecut menuju kerumah Aina yang berada di Subang Jaya. Setelah sampai aku terus, aku terus membawa Aina ke Hospital Subang.
            Semasa menuju ke hospital, aku berdoa didalam hati agar Khairil tidak megalami kecederaan yang teruk. Apabila aku melihat kearah Aina, terdetik juga didalam hatiku untuk bertanya kenapa dia bertemu dengan Khairil pada waktu malam. Setahu aku Khairil tidak akan mengajak Aina keluar pada waktu malam. Kalau ada pun dia mesti mengajak aku sekali kerana dia tidak mahu menimbulkan fitnah terhadap tunang kesayangannya. Tapi persoalan itu aku pendamkan sahaja kerana melihat keadaan emosi Aina yang terganggu.

Friday, 11 March 2011

tsunami jepun 2011

11th Mac 2011,saya dikejutkan dengan kejadian tsunami di Jepun ketika saya mendengar radio di sebuah kedai makan di universiti. Ombak tsunami setinggi 10 meter telah memusnahkan kediaman serta harta benda penduduk Jepun yang tinggal di pesisiran pantai. Jumlah mangsa yang terkorban buat masa kini adalah 200-300 orang.






pabila melihat kemusnahan yang melanda Jepun, saya rasa bersyukur kerana berada di Malaysia yang aman dan makmur. akan tetapi saya berasa sayu kerana melihat kemusnahan yang melanda Jepun. terasa kasihan apabila memikirkan nasib rakyat Jepun yang kini kehilangan harta benda serta sanak saudara. agar kawan-kawan semua boleh membuat ia menjadikan peristiwa ini sebagai iktibar

Wednesday, 9 March 2011

kehidupanku sebagai student seni

sekarang baru aku terasa bagaimana perasaan menjadi seorang student yang mengambil subjek berkaitan dengan seni dan hiburan... dicemuh dan di pandang rendah hanya kerana aku seorang budak seni... adakah kerana seseorang itu mengambil subjek berkaitan dengan seni adalah seorang yang sukakan hiburan serta mereka tidak mempunyai jati diri serta agama...


aku ingin bertanya adakah salah jika kita ingin menuntut ilmu walaupun ilmu itu berkaitan dengan seni... kenapa bila saja subjek yang diambil berhubung kait dengan seni ada sahaja kata2 sinis yang didengari dari belakang... sama2 sama kita renungkan adakah seorang mahasisiwa yang belajar seni tidak sama dengan mahasiswa yang belajar ilmu berkaitan dengan sains, akaun dan lain2....

renung2 kan lah...